Románia jövője csakis az Európai Unión belül képzelhető el ? jelentette ki Klaus Johannis a parlament előtt az Európa-nap alkalmából mondott beszédében. Az államfő hangsúlyozta: többet kell beszélni arról, hogy konkrétan mit jelent az állampolgárok számára az EU-hoz tartozás. Hozzátette: az uniós tagság haszna vitathatatlan, még azok is nehezen vonhatják kétségbe, akik a legvehemensebben agitálnak az Európai Unió ellen. Az államfő megemlítette, hogy tíz évvel a csatlakozás után Románia csaknem 28 milliárd euróval több forrást kapott Brüsszeltől, mint amennyit befizetett a közösségi kasszába.

Május 9-e 1951 óta Európa-nap. 1950-ben ezen a napon olvasta fel a későbbi Európai Unió megalapítását célzó nyilatkozatát Robert Schuman francia külügyminiszter. Egy olyan transznacionális együttműködést képzelt el, amely lehetetlenné teszi a háborút. A dátum kiválasztása nem volt véletlen, május 9-e ugyanis a II. világháború lezárását is jelöli.

Románia tíz éve tagja az uniónak. Milyen eredményeket ért el ez idő alatt? Erről nyilatkozott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Rácz Évának.