A voksok több mint 66,06 százalékával győzött Emmanuel Macron a tegnap tartott franciaországi választáson – derült ki a ma délelőtt ismertetett végleges választási eredményből.

Az összes szavazat összesítése szerint a volt szocialista miniszter ellenfele, a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a szavazatok 33,94 százalékát kapta. A különbség köztük jóval nagyobbnak bizonyult a közvélemény-kutatásokban jelzetteknél. A 48 éves Marine Le Pen gratulált Macronnak a győzelméhez, de a legnagyobb ellenzéki erő vezetőjének szerepében tetszelegve arra szólította „a hazafiakat, hogy csatlakozzanak” hozzá, és alakítsanak egy új politikai erőt.

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a francia elnökválasztást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta – csaknem 60 éve – ez volt az első eset, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába. A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező Indulás! nevű politikai mozgalmát. Minden idők legfiatalabb francia elnöke lesz.

Az elnökválasztás hivatalos eredményét az alkotmányos tanács jelenti be csütörtökig.