Február óta érkeznek a januárban tűz martalékává vált komandói iskola könyvtárának helyreállítására szánt könyvek Kolozsvárról és környékéről, illetve Magyarországról a Kolozsvári Rádió szerkesztőségébe, akárcsak a Minerva Művelődési Egyesület könyvtárába.

A Kovászna megyei, 1000 méteres tengerszint feletti magasságban lévő településen január 9-én tűz csapott fel az egészében fából épült iskolában. Az épület mindennap használt része teljesen leégett. Február óta folyamatosan egyeztettek arról, hogy mikor és mit vinnének a kolozsvári kollégák az iskolának, a gyerekeknek. A leégett iskola újjáépítésére eddig 50 ezer euro gyűlt össze, miközben a teljes költségvetés 800 ezer euro. Az összefogás példás, már-már hihetetlen. Az iskola igazgatóját Opra-Béni Béla tanítóbácsit kolozsvári kolléganőnk Rácz Éva faggatta.

A komandói iskolának majdnem fele leégett idén január 9-edikén. A kár azért hatalmas, mert hamuvá lett a pótolhatatlan archívum is. A könyvtár állományának többszörösét kapta meg az iskola adományként. Közben a megmaradt iskolaépületben helyet kellett találni a tanárinak, a titkárságnak és az igazgatói irodának. Illetve itt kaptak helyet a könyvadományok is. Ezek már az első napokban gyűlni kezdtek. A múlt hónap elején érkezett meg Komandóra a Kolozsvári Rádió és a Szabadság napilap által összegyűjtött és általuk előválogatott adomány is. Kolozsvári kollégáink Opra-Béni Béla igazgató kalauzolásával nézték meg a beérkezett adományokat és a könyvtárat is. Közben sok minden kiderült a tűzoltásról, a mentésről is. A riporter továbbra is kolozsvári kolléganőnk Rácz Éva.