Furcsa időket élünk. Gyarlóságunk nem kíméli még a Húsvétot sem ? a feltámadás, a fény, a megtisztulás és a magunkra találás ünnepét sem. Az idei Húsvét ? mondhatnánk ? botrányba fulladt. Megelőlegezte ezt már a nagyhét alatt a budapesti botrány, amikor a Fradi szurkolói egy liter vizeletet öntöttek Paula Ungureanu, a román kézilabda válogatott kapusa fejére. Szennyet szórtak rá ? a szó szoros értelmében. Ezt nevezik megtisztulásnak?

De itt nálunk, Romániában is kitettünk magunkért Húsvét alkalmából. Több mint 25oo bűncselekményt követtek ? vagy követtünk ? el az ünnepek alatt. 794 személy elleni bűncselekményt ? vagyis verést, ütést, erőszakot? 9o7 vagyon elleni bűncselekményt ? vagyis lopást, csalást, rablást? Ne soroljam! És 464 bűncselekményt a közutakon, a közlekedés biztonsága ellen. Hát ügyes fiúk ? vagy lányok ? vagyunk! Azért mondom többesszám első személyben, mert nem tenném tűzbe a kezemet értünk. A többség mellett a mi bűnözőink is jelen voltak az ünnep megszentelésében ? bocsánat! megszentségtelenítésében. Mert mi sem vagyunk szentek, ne feledjük!

Még a rendőrség sem! Bár ő nagy lendülettel működött, nagy formában volt az ünnepek alatt. 17 597 bírságot szabott ki közlekedési kihágásért, ittas vezetésért, gyorshajtásért. 1115 személytől elvették a hajtási engedélyét. És összesen 6 millió 472 ezer 24 lejt zsebeltek be az állam javára. Mondhatnánk jól jött ez a pénz az államnak. Mert a kormány 14 millió lejjel egészítette ki a parlament két házának a költségvetését. Vajon miért? Nem keresnek eleget a képviselő urak és a szenátorok? Dehogyis azért! A nagy gond az, hogy októberben Bukarestben lesz a NATO Parlamenti Közgyűlésének ? szám szerint ? a 65. Ülésszaka. És ehhez pénz kell! 8oo személy vesz részt rajta. Etetni, itatni, szórakoztatni kell őket. Hogy jó hírünk legyen a világban. Egyéb hasznunk úgysem lesz belőle?

És még nem szóltam a legmegdöbbentőbb húsvéti eseményről. A Vaslui megyei Negre?ti-en kihívták e mentőt egy 16 éves leányhoz. És amikor megjött, a leány rokonai jatagánokkal, késekkel, botokkal felfegyverkezve támadtak a mentősökre. S az eredmény: a nagy küzdelem alatt meghalt a beteg leány és az egyik mentős. Gyönyörű húsvéti öröm és ajándék!

Hát nálunk már semmi sem szent? Még őszentsége, az ortodox pátriárka sem? Aki beszőtt egy viccecskét is az ünnepi misébe. Ha ő megteheti ezt, akkor mások is megtehetnek mindent. Sajnos, ide jutottunk. Ez már nem vicc!