Adásunkban a marosvásárhelyi születésű, de a román fővárosban alkotó Pădureţ Mónika kerámiaművésszel beszélgetünk. Alkotásai legutóbb a KeramikumHungarikum nevű csoportos kiállításon voltak láthatóak Bukarestben, a Galateea Kortárs Művészeti Galériában. Pădureţ Mónika csempeplakettjei – egyfajta kulturális lelki leltárként – magukon hordozzák Erdély világát, a magyar nagyanya emlékét, a csempekályhák melegét, a szülőváros építészeti motívumait. Művészetében a tulipán, a szív, az ablak, a kereszt, a bagoly, a macska, az elefánt, a csiga vagy akár a sün, nem mint mesefigurák vagy népi díszítőelemek vannak jelen, hanem amolyan emléktöredékek, amelyek az önmegmaradás egyetlen útját és lehetőségét jelentik a Bukarestben élő képzőművész számára.

 

A vele készült beszélgetésből az is kiderül, hogy Pădureţ Mónika élete másik szakaszába érkezett: lezárta a falra kitett csempeplakett-korszakát, és jelenleg a mélységek, az elmúlás kapcsán felmerült kérdések foglalkoztatják. Mint elárulta, ki szeretné adni magából az utóbbi időszak visszafojtott hangját, ezért váltás következik művészetében. Úgy érzi, nagyobb felületekre van szüksége, térben kívánja elhelyezni kerámiáit, de kacérkodik a vászonra festés gondolatával is. Számításba jöhet akár egy általa ?vad önarcképeknek? nevezett sorozat megfestése is. Interjúnkat a Bukarest központjában, a Victoriei út 132 szám alatt található Galateea Kortárs Művészeti Galériában készítettük, ezért nem egyszer behallatszik a belváros zsúfolt autóforgalmának zaja is. Adásunkat Pădureţ Mónika kérésére Franz Schubert zenéjével illusztráljuk.

 

Pădureţ Mónika 1969. június elsején született Marosvásárhelyen. Középiskolai tanulmányait 1987-ben a marosvásárhelyi Művészeti Líceum textil szakán végezte, majd a Bukaresti Szépművészeti Akadémia kerámia szakán szerzett diplomát 1996-ban. Azóta is a román fővárosban él és alkot. Több tucat csoportos, illetve egyéni kiállításon vett részt itthon és külföldön egyaránt. 1990 óta bedolgozik a Román Paraszt Múzeumba, ahol kerámia tanfolyamokat is tart gyerekeknek, vendégelőadásokra hívják meg a Bukaresti Szépművészeti Akadémiára. 1994-ben Tempus ösztöndíjjal az angliai Bath College of Higher Education egyetemen folytatta tanulmányait. 2011. óta a Galateea Csoport tagja, 2016. óta pedig Románia első kortárs kerámia galériájának, a bukaresti Galateea Contemporary Art-nak a szakreferense.