A szerb rendőrség őrizetbe vette Sebastian Ghiţăt, aki decemberben szökött meg a román hatóságok elől. A hírt a román rendőr-főkapitányság jelentette be ma reggel.

A közlemény szerint az üzletember-politikust a románoktól kapott információk alapján vették őrizetbe a szerbek. Ghiţă először Isztambulba ment, majd onnan Belgrádba utazott. A rendőrség a fivére révén bukkant a nyomára. Amikor elfogták, hamis szlovén útlevél volt nála.

Sebastian Ghiţă a rendőr-főkapitányság fantomképe szerint
Sebastian Ghiţă a rendőr-főkapitányság fantomképe szerint

Mivel Románia és Szerbia között nincs kiadatási egyezmény, és déli szomszédunk nem tagja az Európai Uniónak sem, közvetlen tárgyalások útján érhető el csupán Sebastian Ghiţă kiadatása, nyilatkozták ügyészségi források a News.ro-nak. A folyamat eszerint körülbelül egy hónapot vehet igénybe.

A volt szociáldemokrata parlamenti képviselő, Victor Ponta volt miniszterelnök jó barátja ellen több büntető eljárás van folyamatban korrupció miatt. Szökése után leleplezőnek szánt videóüzeneteket adott közre a tulajdonában levő România TV-ben, amelyek nyomán január közepén lemondott hivataláról a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) operatív vezetője, Florian Coldea tábornok.