A pénzügyi felügyelet a társasági tőkéje 1 százalékával, vagyis 750 ezer lejre bírságolta a holland NN Pensii biztosítót, amely ügyfeleit arról tájékoztatta, hogy államosíthatják a magánnyugdíjakat.

A témát Cătălin Predoiu liberális alelnök dobta be a köztudatba saját értesüléseire hivatkozva. A kormány Viorel Ştefan pénzügyminiszter révén már április 3-án cáfolta, hogy a kabinetnek ilyen tervei lennének. Ennek ellenére az NN Pensii kedden, tehát a cáfolat után egy héttel elektronikus levelet küldött ügyfeleinek, amelyben tájékoztatta őket a magánnyugdíjak államosításának lehetőségéről, és egyúttal arra kérte őket, hogy kövessék figyelemmel az erről szóló vitát. Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ezt úgy értékelte, mint burkolt felhívást a kormány elleni megmozdulásokra, és kérte a miniszterelnököt, hogy követeljen magyarázatot a holland nagykövettől.

A pénzügyi felügyelet a bírság mellett visszavonta Raluca Ţintoiu vezérigazgató engedélyét, és további 100 ezer lejjel büntette magánszemélyként.

Az ügyet kirobbantó Cătălin Predoiu csütörtök este az Antena 3 hírtelevízióban azt nyilatkozta: mindössze ?politikai vélemény? volt a részéről a magánnyugdíjak államosításának a megszellőztetése.