A dokumentum szerint bizonyos hatáskörök a központi hatóságoktól a helyiekhez kerülnek a mezőgazdaság, az oktatás-, az egészségügy, a kultúra, az ifjúság, a környezetvédelem és az idegenforgalom terén.

„A helyi önkormányzatoknak kizárólagos végrehajtási kompetenciákat biztosítunk. Ami az országos szabályozást és az ellenőrzést illeti, az továbbra is kizárólag a központi hatóságok feladata lesz” – nyilatkozta Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter, aki szerint minden minisztériumnak külön hatástanulmányokat kell készítenie.

Shhaideh elmondta, hogy a mezőgazdaságban a tartós vidéki fejlesztések, a mezőgazdasági jóváhagyások és engedélyek kibocsátását decentralizálják. A kultúra tekintetében a B osztályú műemlékek bérbeadása vagy az azokon végzett beavatkozások hárulnak majd az önkormányzatokra. Ami az idegenforgalmat illeti, a turisztikai engedélyek kibocsátása, az idegenvezetők ismereteinek felmérése, a vendéglátó egységek besorolásának megállapítása, a turisztikai épületek műszaki terveinek jóváhagyása tartozik helyi hatáskörbe. Az egészségügyben történő decentralizációnak hatása lesz a közegészségügyi igazgatóságok tevékenységére, a családorvosi rendelőkkel való szerződéskötésre. Legtöbb hét hónap alatt törvényeket kell kidolgozni a decentralizációra vonatkozóan – magyarázta a miniszter.