A 2009-es államelnök-választás szervezését és eredményét kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozását kérik a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció vezetői, Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu. 

Tegnap kiadott közleményükben kifejtik, hogy olyan információk láttak napvilágot a 2009-es választásokkal kapcsolatban, amelyek megkérdőjelezik a ?romániai demokrácia alapjául szolgáló szabad és tisztességes választások elvének tiszteletben tartását?, ugyanakkor felmerül a gyanú, hogy sérült a hatalmi ágak szétválasztásának elve azáltal, hogy bizonyos intézmények törvénytelenül beavatkoztak a választási folyamatba.

Dragnea szerint már jövő héten létrehozhatják a 2009-es államelnök-választás szervezését kivizsgáló parlamenti bizottságot. ?Nagyon súlyos dolgokról van szó és azt szeretném, hogy mindenkit kihallgassunk, aki ebben szerepet játszott? ? tette a szociáldemokrata vezető, aki ? elmondása szerint – abban bízik, hogy a titkosszolgálatokat felügyelő bizottság is kivizsgálja ezt a kérdést.