Százezer lejes bírságot szabott ki a környezetvédelmi őrség az abrudbányai Cupru Min bányavállalatra. A büntetést a környezetvédelmi engedélyben előírtak be nem tartása és a bányászati hulladékkezelő berendezések nem megfelelő felügyelete miatt rótták ki – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Fehér Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője, Dorin Zdrânc.

Műszaki meghibásodás miatt 6.000 köbméternyi zagy folyt április 3-án a Cupru Min ülepítőjéből az Aranyos folyóba. A víz- és erdőgazdálkodási minisztérium, a vízgazdálkodási igazgatóság képviselőiből és egyetemi kutatókból álló vegyes bizottság megállapították, hogy nem szennyeződött kémiai anyagokkal az Aranyos folyó vize, csupán zavaros lett, a halállomány sem pusztult el, és a Marosba sem ömlött zaggyal szennyezett víz.

A magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium a nemzetközi környezetvédelmi normák betartására kérte Romániát – közölte a tárca az MTI-vel. Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár tegnap délután hivatalába kérette Románia budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét, és arról tájékoztatta a román diplomatát, hogy miután április 3-án hatmillió liter kénsavas szürkeiszap ömlött a Tisza vízgyűjtő területéhez tartozó Aranyos folyóba, a román hatóságok az eset után négy nappal, április 7-én informálták először hivatalosan a magyar felet. Románia ezzel elhanyagolta a hasonló környezeti veszélyhelyzetekről való azonnali tájékoztatásra vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit, amit a magyar kormány elfogadhatatlannak tart ? mondta a magyarországi államtitkár, aki arra kérte az ideiglenes ügyvivőt, hogy Románia biztosítsa a folyamatos információáramlást a szennyezés nyomon követése és a zagytározó szivárgásának végleges megoldása tekintetében is.