Aggodalmát fejezte ki a romániai katolikus püspöki kar a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében, és felszólította a hatóságokat, tartsák tiszteletben a jogállamiság elveit, valamint a vallási és etnikai kisebbségek jogait. A római katolikus és görögkatolikus egyházi elöljárókat tömörítő testület főtitkára, Francisc Ungureanu által aláírt román nyelvű közlemény szerint aggasztó a marosvásárhelyi magyar tannyelvű tanintézmény működésének akadályoztatása.

A hazai katolikus püspökök úgy vélik, az iskola létét egy alaptalan, a jogállamiság ismérvei szerint ellenőrizetlen feljelentés alapján indított ügyészségi eljárás sodorja veszélybe. Hozzátették: az iskola vezetősége, a tanárok, a diákok és a szüleik ellen indított eljárás következtében sérül a püspökkari konferencia, valamint az oktatási minisztérium között létrejött megállapodásnak az egyházi iskolák alapítására vonatkozó kitétele.

A gyulafehérvári római katolikus érsekség szintén tegnap közölte, hogy Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius március 20-án találkozott Teodor Melescanu külügyminiszterrel, akinek szóvá tette a marosvásárhelyi iskola ügyét.