A sajtó felkapta a hírt, mely szerint elkészült Európa legnagyobb harangja. Innsbruckban öntötték. 25 tonnát nyom. 3,3 méter széles és 3,3 méter magas. Mindössze félmillió euróba került, és május 25-én érkezik Bukarestbe. A Nemzeti Megváltás Katedrálisában szerelik fel. Ott fog zúgni még öt hasonló társával együtt, ha azok is elkészülnek.

Nem is ez az érdekes, hanem az, hogy mi látható a harang oldalán. Hát Románia címere, ugye, mert az elmaradhatatlan egy ortodox egyházi intézményben ? az állam a finanszírozó, szükség van rá a jövőben is. De látható ott egyéb érdekesség is ? például Daniel pátriárka portréja dombornyomásban. A templomokban ? legalábbis az ortodoxokban, a katolikusokban ? általában a szentek képét láthatjuk. Szenté avatta volna magát Daniel pátriárka? Úgy tűnik, hogy igen.

Ezen sincs mit csodálkozni. Európa ortodox felében még sok ilyen szent volt, gondoljunk csak Sztálin elvtársra vagy Nicolae Ceau?escura ? hogy másokat most ne említsünk. És mindeniküknek az volt a szokása, hogy épületkolosszusok építtettek, hogy emlékezetessé tegyék magukat ? lásd például a Nép Házát, amely Európa legnagyobb parlament-épülete. Még a budapestinél is nagyobb? Aki a Nép Házát látja, azt hiszi, hogy a világ legnagyobb országában járkál? És ezt a benyomást kívánja kelteni a Nép Házának szomszédságában épülő Nemzeti Megváltás Katedrálisa is ? amely máris 4o méter magas, de végül 12o méter magas lesz, és 126 méter hosszú. Nem egy kunyhó? Idáig 4o millió euróba került, és végül 8o millióba fog kerülni, ha az infláció nem szól bele a számításokba? És különleges templom lesz ez! A pincéjében négy atombunker van, két multifunkcionális terem, egy múzeum és egy helyiség a sajtófogadások számára. Fent imádkozunk, lent bunkerezünk, esetleg mulatunk. Multifunkcionális ez a katedrális!

Én mégis jobban örvendek annak a szerény eredménynek, amit az RMDSZ ért el ? a katedrális szomszédságában, a Román Parlamentben. A Szenátus után a Képviselőház is megszavazta a szociális kerettörvény módosítását ? mostantól fogva törvényesnek tekinthetők a Böjte Csaba atya által alapított szociális bentlakások ? ahol menedékre lelhetnek a szülői gondatlanság, lelkiismeretlenség folytán utcára került gyermekek; meg azok is, akiket a szüleik ? anyagi és más nehézségek miatt ? nem tudnak eltartani, etetni, ruházni, iskolába járatni. Én az ilyen bentlakást tekintem igazi katedrálisnak ? és megváltásnak. De Böjte atya egyikre sem vésette rá a portréját. Sőt, azt mondta: nagyon szomorú lenne, ha a túlvilágról a földre letekintve, még mindig látná ezeket a bentlakásokat. Mert azt jelentené, hogy semmit sem javult a világ. Továbbra is utcára kerülnek a gyermekek.

Lám, micsoda különbség van egy pátriárka és egy egyszerű szerzetes között.