Miért válik egy európai fehér ember muszlimmá? Ez a kérdés Horthy Miklós unokája kapcsán merült fel bennem. Horthy István Sharifnak hívják ? kb. 76 éves. Mesterségét tekintve mérnök. Naponta ötször imádkozik szőnyegen Allahhoz, Mekka felé fordulva. Hogyan jutott ide?

Három és fél éves korában elhurcolták ? családjával együtt menekülnie kellett Magyarországról, és hazátlanná vált. Családja ? és nagyapja, Horthy Miklós ? egymás után több nyugat-európai országban keresett menedéket. Végül Portugáliában kötöttek ki. Istvánka már kezdte otthon érezni magát, amikor Londonba küldték tanulni és internátusban lakni. 12 éves volt. Az angolok lenézték: ?Te valami cigány vagy? ? mondták neki, ami nyilván nem enyhítette a magányát. Mint vallja: ?elszürkült, elsötétült körülötte a világ?, vagyis magára hagyottá vált. Ez másokkal is megeshet ? még országokkal is, akár Magyarországgal is, ha az EU-n belül lágerré válik, szögesdrót kerítéssel veszi magát körül.

Horthy István Londonban, 17 évesen megismerkedett a Szubud nevű mozgalommal ? egy kis közösséggel, akik hetente legalább kétszer összegyűlnek, s Horthy István szavait idézve: ?kinyitják magukat és kapcsolatba lépnek az egyetemes erővel?. Nyilván Istent kell értenünk ez utóbbin. De miután hősünk befejezte tanulmányait és munkába állt, többé nem lehetett jelen ilyen szeánszokon, és akkor muszlimmá vált. Miért éppen azzá? Mert mint mondta: ?A napi ima ötször visszahoz magamhoz?. De hát a keresztények is imádkoznak, ezért még nem kell muszlimnak lenni ? akadékoskodott az interjút készítő riporter. ?Csakhogy ? válaszolta Horthy István Sharif ? a kereszténységből teória lett, filozófia.? Vagyis ? tennénk hozzá ? nem hat közvetlenül, mint az iszlám. ?Persze, az iszlám is oda fog jutni, épp most kezdődik ez a folyamat? ? mondja a keresztényből lett muszlim.

Horthy István nem látja valami rózsásnak a jövőt. Rövidesen 1o?11 milliárd ember lesz a Földön, és ? idézem ? ?A mostani civilizációnk, az individualizmus, a verseny, a nacionalizmus már nem fogja tudni kezelni? a kialakuló helyzetet. Aminek ? tennénk hozzá ? egyik előjele az Iszlám Állam működése. Róla is megvan Horthy Istvánnak a véleménye: ?Ha a Koránt olvasnák, tudhatnák, hogy embert ölni bűn?.

?Lehet, hogy száz év múlva mindenki muszlim lesz Magyarországon?? ? A riporter feltehetőleg viccnek szánta ezt a kérdést, de megdöbbentőre sikeredett. Egyrészt azért, mert Magyarország mellé még hozzá lehet sorolni Európa többi államait is. Másrészt pedig azért, mert a nyugati világban, melyhez mi is törleszkedünk, egyre elhagyatottabbá válik az ember ? s abba kapaszkodik, amit talál: legyen az szekta, terrorizmus, kék bálna? Még a jobbik eset, ha mohamedán lesz, ha az iszlámban keres menedéket.