Az elmúlt három év magyarellenesnek tekintett romániai megnyilvánulásainak a gyűjteményét állította össze az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT).

Tőkés László szerint a magyarellenesség nemcsak a 19-20. század öröksége Romániában, hiszen a jelenség Nicolae Ceausescu kommunista diktátor rendszerének is az egyik tartóoszlopa volt. Közölte, hogy az autonómiaellenességet is a magyarellenesség egyik változatának tekinti. Veszélyesnek nevezte, hogy a román kormányok még csak párbeszédet sem hajlandók folytatni az autonómiáról, és a kérdést a nemzetbiztonságot veszélyeztető ügyként a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) hatáskörébe utalják. Tőkés László úgy vélte, a nemzetállamok mellett a nemzeti közösségek is alkotó elemei az egyesült Európának, és aki az erdélyi magyarok ellen lép fel, Európa alapértékeit is támadja.

Az EMNT által összeállított negyven oldalas Transylvanian monitor a romániai sajtóban ismertetett 312 esetet mutat be a 2014 és 2016 közötti időszakból angol, román és magyar nyelven.