Az Európai Bizottságnak nagyobb támogatásra van szüksége az uniós tagállamok részéről az európai alapértékek védelméhez Magyarországgal és Lengyelországgal szemben – mondta Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke egy csütörtökön megjelenő német lapinterjúban, az MTI által a szerdán előzetesen ismertetett részletek szerint.

A bizottság alapjogokért felelős alelnöke a Süddeutsche Zeitung című liberális lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a tagállamok részéről ?több vita? szükséges Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel jobboldali kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével az olyan alapértékek megvédéséhez, mint a demokrácia és a jogállamiság.

A ?többieknek világossá kell tenniük, hogy ezek az értékek nem csak dísznek valók, mint egy bokréta? ? tette hozzá Frans Timmermans, hangsúlyozva, hogy a bizottság egyedül nem tudja megvédeni az értékeket, és ?a tagállamoknak is van felelősségük? ezen a területen.

Mint mondta, a bizottság ?szükség esetén? használja a rendelkezésére álló eszközöket, de nem tud tenni ?további lépéseket a tagállamok nélkül?. A testületnek ehhez a tagállami kormányokat összefogó tanács támogatásra van szüksége. Ezért az alapértékek védelmének ügyét a tanács napirendjére kell venni ? tette hozzá a volt holland külügyminiszter, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) politikusa.

A EU elődjeként számon tartott Európai Gazdasági Közösséget megalakító Római Szerződés aláírásának közelgő 60. évfordulójának megünneplésére szervezett szombati római EU-csúccsal kapcsolatban kiemelte, hogy szívvel-lélekkel kell kiállni az EU mellett. Szavai szerint ?oly nagyon tartottunk attól, hogy az EU-t a szívre alapozva védelmezzük, hogy végül csak racionális alapon érveltünk mellette?.

Így az EU-s polgárok  aggodalmaira reagálva csak ?statisztikákkal álltunk elő, amelyek mutatják, hogy a munkanélküliség csökken és a gazdaság növekedik?, holott csupán adatokkal nem lehet hatni az emberekre ? hangsúlyozta Frans Timmermans.