Kijevben egy fegyveres összetűzés következtében agyonlőttek egy volt orosz parlamenti képviselőt – közölte Andrij Kriscsenko, az ukrán főváros rendőrfőnöke.
A lövöldözésben további két ember megsebesült. A nyomozásba bekapcsolódott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.

Az orosz állami duma volt képviselője, Gyenyisz Voronyenkov tavaly ősszel hagyta el Oroszországot, és decemberben ukrán állampolgárságot kapott.

Szemtanúk a helyszínen arról számoltak be, hogy legalább hét lövés dördült el. A gyilkosságkor Voronyenkovval volt a felesége is, aki elvesztette az eszméletét a támadás közben.
Kriscsenko kijelentette, hogy a rendőrség jelenlegi álláspontja szerint bérgyilkosság történt. Elmondta, hogy a gyilkos lőtt először a volt orosz képviselőre, válaszul annak testőre visszalőtt a merénylőre, majd az a testőrre adott le lövést.

Olekszandr Vakulenko, az ukrán rendőrség helyettes vezetője a gyilkosságért Oroszországot tette felelőssé.

Jurij Lucenko főügyész szintén úgy vélekedett, hogy Moszkvából rendelték meg a volt képviselő megölését, és cinikus gyilkosságnak nevezte azt. Voronyenkov ugyanis tanú volt az Ukrajnából Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő ellen hazaárulás vádjával elindított eljárásban.

Petro Porosenko elnök a csütörtöki gyilkosságról úgy fogalmazott, hogy Oroszország által véghezvitt ?állami terrorizmusról? van szó.
A nyomozásba bekapcsolódott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.
Larisza Szarhan, az ukrán főügyészség szóvivője a 112 Ukrajina hírtelevíziónak arról számolt be, hogy védelmet biztosítanak a hatóságok egy másik volt orosz honatyának, Ilja Ponomarjevnek. Vele lett volna ugyanis találkozója az agyonlőtt képviselőnek.

A 46 éves Voronyenkov 2011 decemberétől 2016 szeptemberéig volt az orosz parlament alsóházának képviselője, a kommunista párt frakciójában.

Tavaly júliusban Pavel Seremet ismert orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságíróval végeztek hasonlóan fényes nappal az ukrán főváros központjával. Seremetet autójába rejtett robbanószerkezettel ölték meg.