Megkezdődtek a parlamenti választások Hollandiában. Ma reggel országszerte megnyíltak a szavazóhelyiségek: a választásokon 28 párt verseng a parlament alsóházának 150 helyéért, és 13 millió választásra jogosult állampolgár adhatja le a szavazatát. Hollandiában nincs parlamentbe jutási küszöb. Az urnákat este 9 órakor zárják, a szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett első felmérések eredményei ezt követően jelennek meg. Az előzetes eredmények ma éjszaka vagy holnap hajnalban várhatók, a hivatalos végeredményt azonban csak március 21-én teszik közzé.

A politikai elemzők a bevándorlásellenes Szabadságpárt megerősödésére számítanak, amely azonban minden bizonnyal továbbra is ellenzékben marad. Mark Rutte holland miniszterelnök pártja, a liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért hosszú idő után nemrégiben átvette a vezetést a Szabadságpárttól.

Hollandia után az Európai Unió két másik alapító tagállamában, Franciaországban és Németországban is választásokat tartanak idén. Sokan attól tartanak, hogy ezek a populista, Európai Unió-ellenes pártok megerősödését eredményezik majd.