A környezetvédelmi miniszter cáfolja, hogy a tárca új adóval tervezi helyettesíteni az év elején eltörölt illetéket. Daniel Constantin ugyanakkor elismerte, hogy mégis bevezetnek egy ún. levegőminőségi matricát.

Ezt a forgalomban lévő gépjárművek tulajdonosainak kell majd megvásárolniuk, és az ára a jármű levegőszennyezésének mértékének függvényében változna.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a matricák ?olcsók lesznek?, és az önkormányzatok döntik majd el, hogy bevezetik-e vagy sem a településen közlekedő autókra.

Constantin azt is elmondta, a pénzügyminisztérium jelenleg azt vizsgálja, hogy miként módosíthatnák a gépkocsik adóztatási rendszerét. Jelenleg helyi szinten fizetik ezeket és csak a hengerűrtartalmat veszik figyelembe. Arról vitáznak, hogy figyelembe kellene venniük a környezetvédelmi besorolást és a széndioxid kibocsájtást is – tette hozzá a környezetvédelmi tárca vezetője, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság három város esetében indított kötelezettségszegési eljárást a légszennyezés miatt.