Mintegy 350 afrikai menedékkérő jutott be illegálisan ma hajnalban Marokkóból Ceutába – közölték a hatóságok. Spanyolország észak-afrikai exklávéja az Európai Unió területének számít az afrikai kontinensen. Rendőrségi források szerint a rossz időjárási körülmények miatt az éjszaka nehéz volt megfelelően ellenőrizni a 8 kilométer hosszú határszakaszt, mert a riasztóberendezéseket folyamatosan aktiválta az erős szél és a heves eső. Így nem lehetett biztosan tudni, hogy téves vagy valódi riasztásról van-e szó, amikor újra és újra megszólaltak.

A vöröskereszt helyi szervezetének tájékoztatás szerint tizenegy embert kórházba kellett szállítani különböző sérülések, törések miatt, amelyeket a határt lezáró, hat méter magas duplakerítés átmászásakor szereztek. Legutóbb múlt pénteken, mintegy 500 embernek sikerült illegálisan átjutnia Marokkóból Ceutába.

Közben szombaton Barcelonában mintegy 160 ezer tüntető követelte a madridi kormánytól, hogy Spanyolország fogadjon be több menekültet a háború dúlta országokból, például Szíriából. Spanyolország eddig csupán 1100 menekültet fogadott be abból a több mint 17 ezerből, amelyet 2015 szeptemberében megígért az onnan számított két éven belül.