Teherán szombaton megdöbbenéssel reagált arra a hírre, hogy Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország – köztük Irán – állampolgárait kitiltotta az Egyesült Államokból, és válaszlépéssel fenyegetőzött.

Irán közepes hatótávolságú rakétát tesztelt, amely több mint 1000 kilométer megtétele után megsemmisült. A rakétatesztet még vasárnap hajtották végre az észak-iráni Szemnán város közelében ? közölte egy amerikai tisztviselő. Sean Spicer fehér házi szóvivő közölte: Washington tudatában van a rakétakilövésnek, jelenleg annak pontos jellegét vizsgálják.

Az iráni hatóságok attól tartanak, hogy a washingtoni döntés csak tovább szítja a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Közben Donald Trump kénytelen volt azonnali hatállyal felmenteni az ideiglenes igazságügyi minisztert, mert az feljegyzésben utasította vissza, hogy védelmébe vegye az elnök bevándorlásról szóló rendeletét, és ilyen értelmű utasítást adott munkatársainak is.

Az 57 éves Sally Yates Barack Obama demokrata elnök idején az igazságügyi tárca helyettes vezetője volt, és ideiglenesen állt a minisztérium élén még mindig, mert a szenátus még nem járult hozzá Trump leendő igazságügyi minisztere, Jeff Sessions alabamai republikánus szenátor kinevezéséhez.

A leváltott Sally Yates helyett az elnök egy virginiai ügyészt bízott meg a feladatok átmeneti ellátásával.