Romániában mindenki mindent olcsón akar megúszni, és semmit sem kíván elrendezni, rendbe tenni, megoldani. Mert, ha ez megtörténne, akkor nincs több kibúvó, kiskapu, becsületesnek kell lenni éjjel-nappal. Márpedig Romániában az a hiedelem van elterjedve ? és fenntartva! ? mind a mai napig, hogy aki becsületes, annak a zsebe üres. Csak az ügyeskedő érvényesülhet. A hazug. A csaló. A cinikus útonálló. Az, aki egyetlen dolgot vesz komolyan ? azt, hogy megtömje a zsebét. Ezért elvállal bármilyen állami tisztséget. Hogy van hozzá képesítése, vagy nincs; hogy az ügyeskedésen kívül egyébhez is ért ? kit érdekel? Legfeljebb a kárvallottat? Az viszont panaszkodhat a napnak és a holdnak, különben senki sem hallgatja meg. Mindenki csak mosolyog, bólogat, mímeli az együttérzést ? akár egy államfő vagy politikai pártvezér. Hát itt tartunk 27 év demokrácia után ? vagy annak eredményeként? Ki tudná megmondani. Hiszen azelőtt is ugyanitt tartottunk, immár kétezer éve?

De hagyjuk a múltat! ? van elég gond a jelenben is. Az államfő és a kormánytöbbség vezére között nagy vita folyik a közkegyelemről és a büntető törvénykönyv módosításáról szóló kormányrendeletekről. No meg az állami költségvetés ? idén nagyon nehezen beérő – tervezetéről. A közkegyelemről és amnesztiáról szóló kormányrendelet szerint több mint 3700 elítélt szabadulhat ki a börtönből. Kik azok? A korrupt politikusok és köztisztviselők. Dehogy is, ne álltassuk magunkat! Ők be sem kerülnek a börtönbe. Vagy ha igen, kirándulni mennek oda. Elmélkedni, könyveket írni. Az egyik nagy politikus, a kisebbik kormánypárt egykori alapítója, óránként gyárt egy-egy könyvet. Hogy kinek a kezével vagy a fejével írja? Előbb-utóbb az is kiderülhet.

Dragnea úr megnyugtat bennünket: a közkegyelmi és amnesztia-rendeletnek köszönhetően nem jön ki egyetlen korrupt sem a börtönből. Őket, mint már jeleztük, nem a börtönben kell keresni. Ott vannak a kormányban, a parlamentben, mindenhol, ahol pénzhez lehet jutni. Dragnea úr szerint a rendelet felsorol mintegy 50 kivételt ? az erőszakot, gyilkosságot, rablást, drogkereskedést, terror-cselekedeteket, zsarolást, pénzmosást végzők ? bocsánat, elkövetők ? nem juthatnak ki a börtönből. Sem pedig a négy korrupciós bűntény: a vesztegetés és annak elfogadása vagy pedig a befolyással való üzérkedés és befolyás vásárlás elkövetői. Nagyon helyes! És minden okozott kárt meg kell téríteni. Gyönyörű ez! ? mint a mesében.

Akkor viszont miért kell esténként, a munkanap végén a kormány ellen tüntetni e rendeletek miatt? Miért kell személy szerint 100 lejért tüntetőket fogadni? Sőt, ha a tüntető kutyát is hoz magával, kap még 30 lej jutalmat? Talán azért, hogy állandósuljon a cirkusz? Mert a cirkusz a politikai ügyeskedők paradicsomja. Elvonja a figyelmet a politikusok valódi ténykedéséről. Hát nem izgalmas!