Kedves hallgatóim, önök a tanúim, hogy minden kollégámnál többet foglalkoztam jegyzeteimben a hazai titkosszolgálatokkal, különös összefüggésben a korrupció elleni harccal és az igazságszolgáltatással. Mindaz, ami a napokban ezzel kapcsolatban történt, amellett, hogy gyorsaságával, váratlanságával megdöbbentette a közvéleményt, érdekes további fejleményeket vetíthet előre.

Emlékszünk, hogy a Román Hírszerző szolgálat, a SRI megalakulását 1990-ben a tragikus marosvásárhelyei események indokolták, úgymond (hisz azokat épp ezért rendezték meg), és csakhamar kiderült, hogy tulajdonképpen a régi szeku újraalakulásáról volt szó.

A SRI az eltelt negyed évszázad alatt ? különösen miután gazdasági tevékenységet is folytathatott ? minden korábbinál nagyobb politikai és gazdasági befolyásra tett szert. Kérem, fogózzanak meg, mert döbbenetes adat következik: jelenleg a SRI ügynökeinek száma 12 ezer, vagyis százezer lakosra számítva több titkos ügynökünk van, mint az Amerikai Egyesült Államoknak, Németországnak, Franciaországnak, Nagy-Britanniának, Olaszországnak, Spanyolországnak, Lengyelországnak és Kanadának, tehát ezek bármelyikének külön, vagy az összesnek együtt! Nettó értékben csak az FBI rendelkezik több ügynökkel, és sehol máshol a demokratikus világban a titkosszolgálatok nem szerveződnek katonailag.

Romániai sajátosság az is, hogy a legfőbb titkosszolgálat szorosan együttműködik a Korrupcióellenes Ügyészséggel és más fontos intézményekkel, az igazságszolgáltatás rendszerével. Emellett működése teljesen átlátszatlan, kiszámíthatatlan, és nem lehet tudni, hogy személy szerint milyen akciója mögött ki áll.

Illetve volt egy ember, akit a legfőbb kulisszatologatónak és mesterkedőnek tartottak, Florian Coldea tábornagy, a SRI operatív igazgatója. Az ő bukása az utóbbi idők egyik legeglepőbb eseménye. Aki elintézte őt ? meglehet, a DNA igazgatójával, Laura Codruta Kövesivel együtt ? egy furcsa üzletember és politikus, Sebastian Ghita, aki minden valószínűség szerint maga is a SRI ügynökeként gazdagodott meg és lett parlamenti képviselővé. Kegyveszetté pedig szintén titkosszolgálati belháború miatt.

Nos, miután a korrupcióellenes ügyészség keményen rászállt, Ghita kétségbeesésében úgy döntött, hogy amennyire csak lehet, kicsinálja korábbi cinkostársait. Az igazságszolgáltatás karmaiból közben megszökött, nem tudni, hol bujkál, de nagyon messze nem lehet, miután saját tulajdonú tévéjében rendszeresen beszámol a közös viselt dolgaikról, elképesztő kalandjaikról és még elképesztőbb visszaéléseikről, amelyek elérték, sőt jóval meghaladták immár nem csak a közvélemény, de a bűnüldöző szervek, sőt az államelnöki hivatal ingerküszöbét is.

Egyszóval Ghita köpött, és megrengette a SRI és a román politika egész építményét. Olyasmik derültek ki, amikről sokan tudtak, rejtettebb, de semmiképpen nem titkos források alapján magam is írtam (megjegyzem, nem éppen sokadmagammal), de a nagyközönség számára mégsem válhattak nyilvánvalóvá. Most már kétségtelennek mondható, hogy a parlamenti képviselő, a titkosszolgálati főnök és a korrupcióellens harc első embere nagyon intim környezetben együtt nyaralt; hogy az előző államelnök bevallotta, hogyan konstruálták Dan Voiculescu üzletember és sajtómogul sok évi börtönre ítélését; hogyan zsarolta meg Florian Coldea Victor Ponta miniszterelnököt, hogy nevezze ki Laura Codruta Kövesit a DNA élére satöbbi. Lelepleződött egy olyan szervezett hálózat, amely a titkosszolgálatok által szerzett információk alapján ? megjegyzem több tízezer lehallgatást végeztek, ami szintén világrekord ? kénye-kedve, de legfőképpen politikai és anyagi érdeke szerint megfélemlített és sakkban tartott jóformán mindenkit, személyeket és intézményeket.

Egyéb összefonódásokat, például külföldi, elsősorban amerikai titkosszolgálatokkal, diplomatákkal most nem részletezhetek, szaporodnak az összeesküvéselméletek, de egyetlen dologra felhívnám a figyelmet. Mindezek ? és ami kiderült, az nyilván csak a jéghegy csúcsa ? az állam pénzén, az adófizetők pénzén történtek. Igen, kedves hallgatóim, mi tartjuk el a 12 ezer titkosszolgát, magas rangú tiszteket és ügynököket, a mi pénzünkből követték el, amit elkövettek, és fogják elkövetni, amit el fognak követni. Vajon meddig még?