Liviu Dragnea „bűvészmutatvánnyal” próbálkozik most, hogy szembesült a gazdaság valós számaival, és tudatában van annak, hogy nem tudja teljesíteni a parlamenti választások előtt tett ígéreteket – válaszolta Dacian Cioloş a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, aki  azt állította, hogy a leköszönt kormány tízmilliárd lejes „lyukat” hagyott a költségvetésben. 

Cioloş emlékeztetett, hogy a PSD vezetői tavaly is mindenért a szakértői kormányt tették felelőssé, és szerinte most folytatják elterelő manővereiket, hogy kimagyarázzák a „teljesíthetetlen és hazug választási ígéreteiket”.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök vasárnap este egy televíziós műsorban közölte, hogy súlyos rendellenességekre bukkantak a kormánynál, miután a múlt héten beiktatták a PSD és a szabadelvű ALDE alkotta koalíció által támogatott új kabinetet.

Dragnea szerint a tavalyi költségvetésből 10 milliárd lej hiányzik a betervezett bevételekhez képest, ezért szerinte indokolt egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása, amely többek között Anca Dragu volt román pénzügyminisztert fogja meghallgatni.

A vádakra hétfőn reagáltak a leköszönt kormány tagjai. Dragu képtelenségnek nevezte Dragnea állítását, és közölte, tavaly GDP-arányosan 2,6 százalék volt az államháztartási hiány az eredetileg betervezett 2,95 százalékhoz képest. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a szakértői kormány valójában megtakarított pénzt, hiszen nem költöttek el 1,5 milliárd lejt, amennyi a megvalósult és a tervezett államháztartási hiány különbözete. Dragu szerint ha a PSD elnökének igaza lenne, akkor az államháztartási hiány 4,1 százalékra ugrott volna.

Mint ismeretes, a PSD 45 százalékkal nyerte meg a december 11-i parlamenti választást, és már a múlt héten több kiadásnövelő intézkedést fogadott el a választási programjának megfelelően.

Az új kormány várhatóan január folyamán, legkésőbb február elején elfogadja az idei állami költségvetést. Elemzők a tavalyi évre 5 százalék körüli gazdasági növekedéssel számolnak, az idei évre 3,7-4,1 százalékos GDP-bővülést vetítenek előre.