Finnországban beindult a feltétel nélküli alapjövedelem programja, egyelőre kísérleti jelleggel. E hónaptól havi 560 eurót kap mindenféle kötelezettség nélkül finn munkanélküliek egy kétezer fős, véletlenszerűen kiválasztott csoportja. Az összeg a versenyszféra átlagjövedelmének hatoda.

Bár paradoxonnak tűnhet, a kétéves próbaprogram egyik célja éppen a foglalkoztatottság növelése. Ösztönözni szeretnék a munkanélkülieket a munkakeresésre, amit az is segít, hogy egyes kiválasztott személyek azután is megkapják a juttatást, miután már sikerült állást találniuk, mondta el Olli Kangas, a KELA finn társadalombiztosítási intézet tisztviselője. Jelenleg ugyanis sokan visszautasítják az alacsony fizetéssel járó vagy rövid időszakra felajánlott állásokat, mert így elesnek a nagyvonalú finn társadalombiztosítási juttatások jelentős részétől.

Később kiterjeszthetik a próbaprogramot más alacsony jövedelmű csoportokra is, mint a szabadúszók, kisvállalkozók és részmunkaidőben dolgozók. Noha a feltétel nélküli alapjövedelem ötlete másutt is felmerült, Finnország az első európai ország, amely nemzeti szinten visz véghez egy ilyen szociális kísérletet.