A PSD csakis parlamenti együttműködésre kész az RMDSZ-szel ? derült ki a Szociáldemokrata Párt elnökének tájékoztatójából. Liviu Dragnea kétszer is hangsúlyozta, hogy ? ellentétben azzal, ami a kampány során állított ? hajlandó együttműködni a magyar képviselőkkel, viszont az együttműködés csakis parlamenti lehet. A kormánykoalíciót a PSD és az ALDE alkotja ? szögezte le Liviu Dragnea.

A parlamenti többséghez a PSD-nek nem lesz szüksége az RMDSZ szavazataira. A Központi Választási Iroda által csütörtökön délután kihirdetett választási végeredmények szerint a PSD összesen 221 mandátumot szerzett, viszont az ALDE 29 mandátumával együtt bőségesen meghaladja a 233 fős parlamenti többséget.

Mivel egyetlen párt vagy a választásokon bejegyzett szövetség sem rendelkezik egymaga többséggel, az államfő nem köteles megbízni a kormányalakítással a PSD jelöltjét. Klaus Iohannis szerdán jelezte is, hogy egyrészt ragaszkodik a feddhetetlenségi kritériumokhoz, másrészt annak ad kormányalakítási megbízást, aki meggyőzi őt, hogy képes többséget kialakítani a parlamentben.