A pártok választási plakátjait olvasom, és megáll az eszem. Arra bíztatnak: ?Bátorkodj hinni Romániában!? ? Nem is tudtam, hogy van ilyen vallás! Szép hazánk a csodák földje.

Az egyik párt azzal dicsekedik, és nem is a legnagyobb párt, hogy ?Visszaadjuk Romániát a románoknak!? Ugyan bizony, hogy tehetik ezt? Ott van a zsebükben Románia, s előrántják csúszópénzként, amikor csak akarják – akár most is, csakhogy reájuk szavazzunk? Vagy rossz a lelkiismeretük, mert lopott holmit birtokolnak, és azért adják vissza? ? Ők tudják?

Egy másik párt azt állítja: ?A románokért harcolunk!? Meg tudom érteni őket, miként azt is, hogy ?Együtt mozgatjuk Romániát!? ? vagyis nem hagyják békén, hátha nekik is leesik valami. Lényegében tehát koldulnak, tartják a markukat ? potyára lesve.

?Románia, előre!? ? adja ki a parancsot egy nagy párt. De hogy szép hazánk hová menjen? ? arról már hallgat a krónika. Vagy még rosszabb, hogyha megszólal. Kiráz tőle a hideg. Mert a politikusok ?1oo lépést? ígérnek ? száz intézkedést, amellyel ?újjáépítik a nemzetet?. Hogy miért ráz a hideg? Hát azért, mert aki egyszerre száz úton jár, az valójában egyetlen lépést sem tesz. Száz irányban topog ? egyhelyben. Hát ez aztán a művészet! Maga az újra föltalált spanyolviasz.

De ne búsuljunk! Van ennél rosszabb is. Az egyik pártocska azt követeli: ?Állítsuk meg a román nép cigánnyá változtatását és iszlámosítását!? ? Hát ez az igazi nagy gond! Romániában a cigányság törvényesen elismert nemzeti kisebbség. Tehát egy érték. Semmi rossz sem lehet benne. Romának hívják ezt a kisebbséget ? és kéri, hogy így szólítsák. Viszont a roma és a román ? hangzásban legalább is ? meglehetősen közel áll egymáshoz, egybemosódik. Ez zavarja az urakat? Hogy a megnevezés miatt cigánynak tartják a románt? Egy a fölösleges választási témák, a fölösleges aggodalmak közül. Mert mindenki az, aminek tartja magát. Ezt kívülről nem lehet megváltoztatni.

Az iszlamizálást pedig kár részletezni. Ahhoz, hogy valaki hitet váltson, előbb csalódnia kell a meglévő hitében. Ki meri ezt bevallani Romániában?

Marad tehát a nagy kérdés, amit az Ittas polgár vetett fel Az elveszett levél-ben: ?Hát én kire szavazzak?? Kérdésére egyetlen biztos választ adhatunk: Szavazzon a napra és a holdra! ? azok még nem csaptak be senkit.