Eltűnés fenyeget Brazíliában három, elszigetelten élő indián törzset a nagybirtokosok évtizedek óta nem látott agresszív területfoglalása miatt – hívta fel a figyelmet jelentésében egy brit civil szervezet.

A Survival tegnapi közleményében beszámolt arról, hogy a dél-amerikai ország északnyugati részén lévő Rondonia szövetségi tagállamban, az Amazonas-medencében a helyi rendőrség támogatásával folyamatosan irtják a Pacaás Novos Nemzeti Parkon belül található esőerdőket, annak ellenére, hogy a területet korábban hivatalosan is a bennszülöttek földjének ismerték el.

A térségben mindmáig teljes elszigeteltségben élő törzsek így ráadásul különböző fertőző betegségeknek is ki vannak téve, vagyis közvetlenül azok az ültetvényesek veszélyeztetik életüket, akik betörnek földjeikre és megfosztják őket a természeti kincsektől. Az ipari társaságok a világon mindenütt nyereségvágyból akarnak szert tenni a bennszülöttek földjére. Az Amerika európai gyarmatosítása idején megtapasztalt népirtás folytatódásával nézünk szembe” – vélekedett Stephen Corry, a Survival igazgatója.