Több mint 226 ezren támogatták aláírásukkal az RMDSZ jelöltlistáit. Az iratokat tegnap délután adta le a Szövetség az Országos Választási Irodában.

Kelemen Hunor elnök hangsúlyozta: a nagyszámú aláírásnak köszönhetően a Szövetség teljesíti a törvényes feltételeket ahhoz, hogy az ország minden megyéjében, minden választókörzetében teljes listát indíthasson. Az RMDSZ megújult csapattal vág neki a december 11-ei választásnak: a tapasztalt honatyák mellett 50-55 százalékban új nevek szerepelnek a listákon.

A szövetségi elnök köszönetet mondott mindazoknak, akik aláírásukkal támogatták, hogy az RMDSZ immár egy megújuló csapattal induljon a 2016-os parlamenti választáson. ?Az elmúlt bő két évben ez a negyedik alkalom, amikor aláírásokat gyűjtünk, és ez azért is fontos momentum, mert ezek a találkozások olyan közvetlen kapcsolatot jelentenek, amikor a választóinktól kritikát és bíztatást is kapunk? – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök az aláírások leadását követően.

Az RMDSZ egy stabil parlamenti többség által támogatott politikai kormányt akar – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, a Központi Választási Iroda (BEC) székhelyén.

Kifejtette: kész támogatni Dacian Ciolo?t, ha egy választásokat megnyerő párt képviselőjeként jelölik miniszterelnöknek.

?Egy stabil parlamenti többség által támogatott politikai kormányra van szükség, mert tetszik, vagy nem tetszik, a parlamenti demokráciát a parlament gyakorolja. A kormánynak a parlament ellenőrzése alatt kell állnia. (…) Ha nem állítjuk vissza a parlament szerepét, akkor szerintem fölösleges parlamenti demokráciáról és jogállamról beszélni? ? vélekedett Kelemen Hunor.