A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tegnap esti megállapodásáról az algériai fővárosban tartott Nemzetközi Energia Fórum résztvevői adtak hírt.

A megállapodás értelmében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) napi 32,5-33 millió hordóra fogja korlátozni a termelést a jelenlegi, becslések szerint 33,24 millió hordós napi szintről. A döntés hatására több mint 5 százalékkal ugrottak meg a világpiaci olajárak, hordónként 48 dollár fölé emelkedve.

A tagállamoknak 2008 óta első ízben sikerült ilyen megállapodásra jutniuk, miután az országcsoportot vezető Szaúd-Arábia az alacsony olajárak nyomására enyhített az „ősellenfelével”, Iránnal szembeni álláspontján. A megállapodás napi 700 ezer hordós csökkentést jelent.

Arról, hogy ezen belül melyik országnak mennyivel kell majd visszafognia a saját olajtermelését, a Szervezet következő hivatalos találkozóján, november 30-án Bécsben döntenek. Akkor a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez nem tartozó országokat, így például Oroszországot is felkérik, hogy csatlakozzon a termelés csökkentéséhez.