Élesen bírálja az ENSZ Biztonsági Tanácsában ülő államokat az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet, amiért képtelenek érvényt szerezni a konfliktusövezetek egészségügyi létesítményeinek és dolgozóinak védelméről hozott ENSZ-határozatnak, legyen szó Szíriáról, Jemenről vagy Afganisztánról.

A világszervezet legnagyobb hatalommal bíró testülete a fegyveres konfliktusban civilek számára biztosítandó egészségügyi ellátásról tanácskozott tegnap, alig néhány órával azt követően, hogy légicsapás érte az ostromlott észak-szíriai Aleppó lázadó kézen lévő negyedeinek két kórházát is. Az eset élesen rávilágított, hogy a Biztonsági Tanács egy májusi határozata ellenére semmilyen lépés nem történt ezeknek a kórházaknak a védelmében.

Joanne Liu, a háborús övezetekben kórházakat működtető Orvosok Határok Nélkül szervezet elnöke az ENSZ BT ülésén azzal magyarázta ezt a kudarcot, hogy ehhez „hiányzik a politikai akarat” a katonai szövetségekbe tömörülve egymás ellen harcoló tagállamokban.