A hazai lakosság csaknem fele nem használja az internetet és negyede egy könyvet sem vásárolt a tavaly ? derült ki abból a felmérésből, amelyet a Kulturális Minisztérium alárendeltségébe tartozó Kulturális Kutatási Intézet készített immár tizedik alkalommal. 

A kultúrafogyasztási barométer adatai szerint a lakosság 96 százaléka a tévézést, 84 százaléka a filmnézést nevezte a legkedveltebb kultúrafogyasztási tevékenységnek. A válaszadók 75 százaléka a zenehallgatást, 66 százalék a rádiózást jelölte meg fő kultúrafogyasztási tevékenységnek. A megkérdezettek alig 7 százaléka válaszolta azt, hogy napi rendszerességgel olvas, és 23 százalék azt, hogy egyszer sem vett részt szabadtéri kulturális rendezvényen. A lakosság 64 százaléka nem volt egyáltalán múzeumban és kiállításon a tavaly, 82 százalék pedig nem volt könyvtárban.

A Kulturális Kutatási Intézet felmérését a legfontosabb kutatásként tartják számon a kultúra területén. A kutatás 1067 személy megkérdezésével készült, hibahatára 3 százalék.