Ezte Angela Merkel német kancellár jelentette ki miközben kifejtette: lépéseket kell tennie az EU-nak annak érdekében, hogy visszanyerje a lakosság bizalmát.

A huszonhét európai uniós tagország vezetőinek mai pozsonyi találkozóját megelőzően Merkel kijelentette: „tettekkel kell megmutatnunk, hogy a jelenleginél jobbak tudunk lenni”. A kancellár megerősítette azt az álláspontját, hogy egy most kidolgozandó menetrend alapján az uniós alapító szerződés megkötésének 60. évfordulójára, jövő márciusra lépéseket kell tenni a külső és belső biztonság, valamint a gazdasági növekedés terén.

Nem felelnek meg a luxemburgi kormány hivatalos irányvonalának azok a bírálatok, amelyeket Jean Asselborn külügyminiszter fogalmazott meg Magyarországgal szemben – jelentette ki ma Pozsonyban Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök. Bettel leszögezte, hogy a miniszter – aki egyebek között Magyarország unióból való kizárásáról tett említést – nem a kormány álláspontját fogalmazta meg. Hangoztatta, hogy az Európai Unió egy nagy család, amelyen belül azonban vannak problémák, és ezeket a problémákat – ugyancsak a családon belül – meg is kell vitatni.