Szomorú iskolakezdésnek lehetünk tanúi. Romániában 27 ezer iskolai épületben kezdődik a tanítás. De a 27 ezerből csak 4222-nek van működési engedélye a közegészségügyi igazgatóság részéről. Vagyis az épületeknek mindössze egy negyede biztonságos, de a tanulókat mégis beterelik az egészségtelen, tatarozatlan, rosszul felszerelt épületekbe ? az államilag fenntartott nyomorúságba. Hadd legyen kedvük tanulni!

De az iskolák 9o százalékának tűzvédelmi engedélye sincsen. Evakuálási terv nélkül, riasztó készülékek és tűzoltó felszerelés nélkül várják a tanulókat. Aztán ha tűz üt ki, lesz, ami lesz. Hát ilyen iskoláink vannak!

És sok tankönyv hiányzik. A IV. osztályosoknak ? bár elkezdődött az iskola ? még mindig nincs románkönyvük, történelemkönyvük, földrajzkönyvük és természetrajz könyvük. Hogy miért? Mert a tanügyminisztérium leállította ezek kinyomtatását és szétosztását. Ugyanis közvetlenül a tanévkezdés előtt rájött arra, hogy hibákat követtek el a versenytárgyalásokon, amiket e könyvek kiadásáért folytattak. Vagyis az utólag felismert ? illetve elismert! ? korrupció miatt nincs tankönyvük a negyedikeseknek. És nemcsak nekik!

Nagy büszkén közhírré tették, hogy ezentúl a líceumi tanulók ? a IX?XII. osztályosok is ingyen kapják a tankönyveket. Csakhogy azok sem jelentek meg. Talán október 1-ig elkészülnek ? remélik a tanügyért felelős hivatalnokok. És addig mi lesz? A tanárok jegyzeteket készítenek, lediktálják, és a tanulók bemagolhatják. Kifejezetten jó módszer ez a funkcionális analfabetizmus megerősítésére. Mert képzeljük el: Európa-szerte súlyos baj ez! Így például Magyarországon az iskolát végzettek egy negyede funkcionális analfabéta. Akkor nálunk mekkora lehet ez az arány? A funkcionális analfabéta tud írni, olvasni, magolni ? de az elolvasott szövegből semmit sem ért. Az olvasás számára nem jelenti új ismeretek szerzését ? csupán duruzsolás. És ez jellemző szinte minden középiskolát végzettre Romániában. Ez a most zajló romániai oktatás nagyszerű eredménye.

De ez nem gond! Az oktatással foglalkozó politikusok a tejjel és a kiflivel vannak elfoglalva. Vagyis azzal, hogy a tanulók közül kik kapjanak ilyen finomságokat. Holott a tej is és a kifli is a legtöbb helységben csak választási ígéretként létezik. Mert ott egyetlen vállalt sem jelentkezett a tej és kifli szolgáltatásáért kiírt versenytárgyaláson. Nem üzlet nekik az iskolákban kiosztásra kerülő tej és kifli. Látva ezt, a Liberális Párt azt javasolja, hogy a tej és kifli helyett adjanak inkább iskolai ebédet. 5o iskolában 3o ezer tanuló részesülhet ebben. Hát azért van még egy kicsi az összlétszámig ? a 3 millióig! Látva ezt, Călin Popescu Tăriceanu egyenesen azt javasolta, hogy adjanak iskolai ebédet minden iskolában. De hogy miből telik erre? ? arról hallgat a krónika.

Vicces emberek ezek a politikusok, nemde?