Az stratégiai partnerség elmélyítéséről és az együttműködési területek kiterjesztéséről állapodott meg mai bukaresti tárgyalásain a román és a francia elnök. Erről a Francois Hollande-dal tartott közös sajtótjákoztatóján beszélt Klaus Iohannis román elnök, az új területek között említve a kutatást és az innovációt. A délelőtti négyszemközti találkozó után a két államfő megtekintette Măgurelén az uniós alapokból épülő csúcstechnológiás kutatóközpontot. Ebben a létesítményben épül a világ legnagyobb lézere. Délután Francois Hollande a román kormányfő társaságában felavatja az Airbus romániai helikoptergyárát, amelyben jövőre gördül le a gyártószalagról az első kész jármű.

25 év után Francois Hollande az első francia elnök, aki állami látogatásra Romániába érkezett. Elemzők szerint a találkozón kiemelt téma lehetett a hétvégi pozsonyi un iós csúcs, amelyen a menekültválságról és a Brexit utáni EU-ról tárgyalnak a tagországok.

Hollande úgy értékelte: a terrorizmus elleni küzdelem új, közös védelmi rendszert követel az európaiaktól, a pozsonyi csúcsértekezleten pedig az uniós vezetőknek megoldást kell találniuk az Európai Unió külső határainak védelmére.