Törökország energiát, Oroszország pedig egy erős partnert kaphat, ráadásul a vele szemben álló NATO szövetségén belül ? írja a hvg.hu Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnapi szentpétervári találkozója kapcsán. A zárt ajtók mögött zajló tárgyalások után tartott közös sajtótájékoztatón az orosz államfő többek között bejelentette: Oroszország fokozatosan megszünteti a Törökországgal szemben bevezetett szankciókat, a két ország célja, hogy a válság előtti szinten állítsák helyre a kétoldalú kapcsolatokat.

Putyin ugyanakkor a Török-áramlat mielőbbi megépítését és aktiválását, valamint Oroszország segítségét ígérte Erdogannak törökországi atomerőművek építéséhez.

Újságírói kérdésre, hogy hogyan képzelik el az együttműködést Szíriában, Putyin azt válaszolta: szerinte egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy közös célt találjanak Szíriában, ami mindkettőjük számára elfogadható.

Jelenleg Oroszország Bashar el-Asszad rezsimjét támogatja folyamatos légicsapásokkal, míg a törökök az Asszad ellen harcoló felkelő csoportokat segítik. A két vezető először találkozott azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót.