A világszervezet diplomatái köréből származó sajtóhírek szerint a legesélyesebb jelölt a volt portugál kormányfő, António Guterres.

A világszervezet történetében először fordul elő, hogy a főtitkári posztot nem színfalak mögötti alkuk következtében nyeri el egy politikus, hanem az állást meghirdették és nyílt pályázaton lehetett jelentkezni. Előzetes meghallgatások után döntöttek a tizenkét végleges jelölt személyéről, akik pár héttel ezelőtt az ENSZ-közgyűlés termében nyilvános meghallgatáson vázolták programjukat, majd Biztonsági Tanács tagjai titkos szavazáson értékelték őket.

Ma a második meghallgatásokat tartják, s a Biztonsági Tanács (BT) tagjai ismét titkos szavazással döntenek. A tizenöt tagú BT minden egyes tagjának egy voksa van, s érdekesség, hogy a szavazócédula szövege nem „igen” és „nem”, hanem „bátorítom” és „nem bátorítom”.

Az első meghallgatások utáni voksoláson António Guterres 12 „bátorítom” szavazatot és három tartózkodó voksot kapott. A végső döntéskor az ENSZ BT öt állandó tagjának – Egyesült Államok, Oroszország, Egyesült Királyság, Franciaország és Kína – vétójoga van.