Párbeszédet kezdeményezne az Európai Tanácsban a török csatlakozási tárgyalások megszakításáról Christian Kern osztrák kancellár a közszolgálati médiának adott nyilatkozata szerint.

Kern a csatlakozási tárgyalásokat „diplomáciai fikciónak” nevezte. Úgy véli: nem látszik, hogy a tagfelvételi egyeztetéseken történne előrelépés. Szándéka szerint a tagfelvételi tárgyalások megszakítása téma lehetne az Európai Tanács szeptember 16-án tartandó ülésének.

A kancellár szerint arra utaló jelek vannak, hogy Törökországban diktatórikus kormányzás van, ezeket a jeleket pedig komolyan kell venni. Hozzátette, hogy mivel a török gazdaság állapota igen messze van az európai átlagtól, ezért a török tagságot gazdasági okokból is nehezen lehet jóváhagyni.

Az APA osztrák hírügynökségnek adott mai interjújában Hans Peter Doskozil védelmi miniszter is a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások leállítását szorgalmazta. Úgy véli: Törökország a diktatúra felé halad, és nem abba az irányba tart, amely összeegyeztethető lenne az európai értékekkel – mondta.