Bukarestben néhány üzletre kitűzték a nemzeti zászlót. Mit jelen ez? Nemzeti hovatartozást árulnak ott? Vagy pedig paradicsomot? Zoknit? ? Valójában egyiket sem. A nemzeti hovatartozást máshol árulják: a parlamentben, a politikai pártok székházában, összejövetelein, az ortodox templomban? A jó paradicsom mellé pedig nem kell nemzeti zászló. De a jó zokni mellé sem! Az üzletben a nemzeti zászló csak arra szolgálhat, hogy rád sózzák a bóvlit. És máshol? ? hadd, ne kérdezzük!

Mindenesetre én be sem megyek abba a boltba, ahol nemzeti zászlóval fogadnak. Nekem áru kell, nem zászló. Jó áru, zászlóért nem megyek oda. A nacionalizmus hozott ugyan egy kevés jót, államisághoz juttatott sok kis népet, szétzúzta a birodalmak egy részét. Csakhogy a nemzetállamokban az államiság elnyerése után is ugyanazok a gondok észlelhetők, mint korábban, a birodalmakban. Van többség és kisebbség, és a nacionalisták meg akarják szüntetni  a nemzeti kisebbségeket ? lehetetlenné akarják tenni a mások életét. Egyáltalán, halálos bűnnek tartják a másságot.

Vajon miért teszik ezt? Mert félnek. Mert bizonytalanok. Bármennyire is tagadják, titkolják vagy álcázzák: a kisebbrendűségi érzés munkál bennük. S hogy ezt legyőzzék: kell a zászló, kell a himnusz, kell az induló ? akárcsak a katonáknak? És ? ki hitte volna? ? ez még a jobbik eset. Mert mint már jeleztem, van, aki üzletként kezeli, pontosabban üzletként használja ki a nemzeti érzést, a felemelőt, a biztonságot adót? A nagy szentséget!

Fájdalmas az, hogy nemcsak kufárok és politikusok hódolnak a nacionalizmusnak, hanem a kultúra nagy ? vagy nagynak képzelt ? személyiségei is. A nemzetállamok születése előtt vált általánossá, akár bevallatlanul is, az a nézet, hogy minden kultúrának államra van szüksége. Nemzetállamra, aki őt finanszírozza. Ezért olyan nagy patrióták  egyes írók, költők. Gondoljunk csak Vadimra, Păunescura. Különben holtakról jót, vagy semmit?

Nem késő megtanulnunk Illyés Gyulától, ha még nem tanultuk meg, hogy ? patrióta az, aki jogot véd. És soviniszta az, aki jogot sért. S folytathatnánk a gondolatot a magunk nézete szerint: ahhoz, hogy hazafi légy, nem kell nacionalistának lenned ? elég, ha ember vagy.

Maradjunk ebben.