De jó lenne tudni, hogy kinek higgyünk. A politikusok esetében aligha merül föl ez a kérdés. Ők hívőket akarnak, nem hitet. Mert különben, ha már lát is a polgár, nem követ az senkit. De a maga útján sem jár. Hogy miért? Mert az kényelmetlen. Erőfeszítést követelne. Már pedig a mai világ olyan, hogy mindenki mástól várja a hitet, az erőfeszítést, a felelősséget? Hadd, ne soroljuk.

Most is döbbenetes dolgokat láthatunk. Erdogan, a török elnök, bezáratja a kórházakat, az egyetemeket, az iskolákat ? azokat, amelyekben vélt vagy valódi politikai ellenfelei dolgoznak. Az lényegtelen, hogy mi lesz a betegekkel. Mert ha át is helyezik őket más kórházba, mindent elölről kell kezdeni. Így több esélyük van arra, hogy idő előtt elpusztuljanak. Gondolt erre a nagy politikus?

De az sem egészséges dolog, ha a politikai tisztogatás közben kisiskolás vagy nagyobb iskolás gyermekeknek a lelkét összetörik. Elűzik a jó tanítónénit vagy tanárt ? képzelt vagy valóságos politikai alapon -, és közben a gyermek elveszti bizalmát az iskolában, a szülőben, a világban. És mi lesz belőle? Verekedő? Drogos? Csaló? Politikus urak, gondolják meg végre!

Az unokám egy török iskolába jár, itt, Bukarestben. A Lumina Oktatási Intézmények kezdeményezésére létrehozott egyik Spektrum Nemzetközi Iskolába. Erdogan úr ? vagy elvtárs? ? döntsék el azok, akik tisztázták már, hogy Sztálin vagy pedig Hitler utódját kell tisztelni benne. Szóval a puccsot túlélt török elnök utasításba adta, hogy zárják be a Romániában lévő török iskolákat. Azokat, amelyeket politikai ellenfele, Fethullah Gülen hitszónok fentebb említett szervezete hozott létre. Vagyis nemcsak egy országban, a puccs utáni Törökországban akarja bezáratni Erdogan elnök a politikai ellenfelével kapcsolatban lévő oktatási intézeteket, hanem világszerte. Ez azért már túlzás!

A Romániában működő Spektrum-iskolák az Oktatásügyi Minisztérium által akkreditált intézmények, az országos alaptanterv szerint működnek. És jó munkát végeznek. Legutóbb a romániai török iskolák diákjai 2 aranyérmet és 3 ezüstérmet nyertek Svájcban, ahol 4oo tanulóval együtt versenyeztek. De nem is ez a fontos, hanem az, hogy az unokámat például érdekli az, amit az iskolában tanulnak. Aktív részese az ott zajló oktatásnak. Ezért is járatjuk oda.

Erdogan úr, felejtse el az utasítását! És annak sincs sok értelme, hogy Fethullah Gülen hitszónok ellen harcoljon. Az ellen, aki fekete-fehéren leszögezte: ?Terrort soha nem alkalmazhatnak az Iszlám nevében vagy bármilyen muszlim cél érdekében. Egy terrorista soha nem lehet muszlim, és muszlim soha nem lehet terrorista. Egy muszlim egyedül a béke, jólét és prosperitás követe és szimbóluma lehet.?

Gülen hitszónok 4o könyvet írt már. Szót értett II. János Pál pápával, a törökországi ortodox és örmény egyházi vezetőkkel, az isztambuli főrabbival. Ezért talán hihetünk neki.