Nagyszabású ukrán-amerikai haditengerészeti gyakorlat kezdődött ma a Fekete-tenger északnyugati részén, valamint a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv megyében – tájékoztatott közleményben a kijevi védelmi minisztérium. A tárca közlése szerint a Tengeri Szellő-2016 (Sea Breeze-2016) fedőnevű gyakorlaton Ukrajna, az Egyesült Államok, Törökország és Románia több mint 25 hadihajója vesz részt.

Idén a haditengerészeten és a légierőn kívül szárazföldi erők is csatlakoznak a gyakorlathoz egy többnemzetiségű taktikai csoporttal. A fegyveres erők lehetséges válsághelyzetekre a NATO-szabványoknak megfelelő válaszlépéseket fognak gyakorolni. A hadgyakorlat a tervek szerint július 30-ig tart.

Ukrajnában egy hónapon belül ez már a második nagyszabású ukrán-amerikai hadgyakorlat. A kijevi védelmi minisztérium korábban nyilvánosságra hozta, hogy idén az ukrán fegyveres erők a tervek szerint legalább tíz nemzetközi hadgyakorlaton vesznek részt, ebből négy lesz Ukrajna területén, a többi az ország határain kívül.