Eddig több mint hatezer embert vettek őrizetbe Törökországban a sikertelen pénteki puccskísérlettel kapcsolatban, köztük 103-an tábornokok vagy admirálisok. Ez a szám tovább növekedhet – nyilatkozta Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter. Jelentések szerint 13 katonát már bíróság elé is állítottak. A bíróság előtt a tömeg a katonák felelősségre vonását, sokan halálbüntetés kiszabását követelték.

A jelenlegi puccskísérlet elsőszámú vádlottja Fethullah Gülen. Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori mentorát, az évek óta önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban élő liberális muszlim hitszónokot árnyékállam kiépítésével vádolják. John Kerry, amerikai külügyminiszter közölte, ha Törökország bizonyítja Gülen szerepét a puccsban, kiadhatják a férfit. A 75 éves Fethullah Gülen következetesen tagadja, hogy köze lett volna a puccskísérlethez, sőt a New York Times című amerikai napilapnak adott interjújában azt mondta: akár Erdogan is állhat az események mögött, de ugyanúgy az ellenzék, vagy a nacionalisták is.

Az éjszaka folyamán tízezrek demonstráltak a puccskísérlet ellen Ankarában, Isztambulban és más török városokban is. A mára virradóra a török főváros központi terén tartott nagygyűlésen Binali Yildirim miniszterelnök ismételten kilátásba helyezte a halálbüntetés újbóli bevezetését.

A péntek éjjel kezdődött hatalomátvételi kísérletben legfrisebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, a halottak között 190 civil és 104 puccsista katona van. A sebesültek számát 1440-re becslik.