Elhunyt 66 éves korában Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a mai magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja. A tegnap délután elhunyt írót a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. Esterházy Péter hasnyálmirigyrákban szenvedett. Ezt maga az író jelnettette be 2015 októberében az Élet és Irodalomban írott cikkében. Betegségéről könyvet is írt, amely Hasnyálmirigynapló címmel jelent meg az idei budapesti könyvhétre, amelyet maga az író nyitott meg június 9-én.

Esterházy Péter Budapesten született 1950. április 14-én. A Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1968-ban, majd az ELTE Természettudományi Karának matematika szakán végzett 1974-ben.

Első nagy sikerét az 1979-ben megjelent Termelési-regény című kisssregényével aratta. A nyolcvanas évek elejétől pedig évente jelentek meg kisregényei, köztük a Kis Magyar Pornográfia, A szív segédigéi vagy a Bevezetés a szépirodalomba. 1987-ben nagy feltűnést keltett a Csokonai Lili álnéven írt Tizenhét hattyúk című regénye. Nagy siker volt Harmonia caelestis című fikciós családi krónikája, majd a Javított kiadás, amelyben saját ironikus-indulatos megjegyzéseivel adta közre apja ügynöki jelentéseinek egyes részleteit. 2010-ben jelent meg Esti című kötete, 2013-ban az Egyszerű történet vessző száz oldal című regénye, és 2015-ben a Szüts Miklós festőművésszel közösen készített kötete, A bűnös.

Tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának, illetve a Berlini Művészeti Akadémiának.

Több rangos elismerésben is részesült: 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 1999-ben az Európai Irodalom Osztrák Állami Díjat vehette át. 2001-ben Márai Sándor-díjas lett, ebben az évben a Harmonia caelestisért megkapta a 2000. év legjobb szépirodalmi alkotásának járó Magyar Irodalmi Díjat. 2002-ben Herder-díjjal tüntették ki.

A következőkben rövid bejátszást hallhatnak egy 2010. júniusában a Bukaresti Rádió stúdiójában készült beszélgetésből, amelyben kollégánk, Szőcs Levente arról faggatta Esterházy Pétert, hogy foglalkoztatja-e a kora?