Támogatást kért az RMDSZ a romániai államosított egyházi és közösségi visszaszolgáltatásának újraindításához az amerikai kongresszustól – tájékoztat hírlevelében az RMDSZ. A szövetség washington-i küldöttségében részt vett Korodi Attila parlamenti képviselő és Vincze Loránt külügyi titkár, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke is.

Az amerikai kongresszusi küldöttek irodáit arról tájékoztatták, hogy Romániában teljesen leállt a visszaszolgáltatási folyamat, a visszaszolgáltatási bizottság egyházak – és ezzel a magyar közösség – ellen hoz döntéseket, ismét elvették a református egyháztól a már visszaszolgáltatott sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot, börtönre ítélték a restitúciós bizottság tagjait, valamint elutasították a római katolikus egyháztól elvett gyulafehérvári Batthyaneum visszaszolgáltatását.

A szövetség arra kéri amerikai partnereinket, hogy a stratégiai geopolitikai és katonai partnerségen túl kérjék számon Románián kötelezettségeinek betartását, és kövessék szoros figyelemmel a kisebbségi helyzet alakulását ? olvasható az RMDSZ hírlevelében.