Rossz híreket közöltek Romániáról. Tegnap azt olvashattuk, hogy szép hazánkban naponta 247 emberrel több hal meg, mint ahány születik. Ez azt jelenti, hogy az ország rövidesen aggmenházzá, majd pedig temetővé válik. Mert havonta mintegy 65oo-zal többen halnak meg, mint ahányan születnek. Az előrejelzések szerint 2o6o-ban két régió: Munténia és Olténia lakossága a felére csökken. De az ország többi részében is jelentős ? mintegy 35 százalékos csökkenés várható. Így aztán Románia összlakosága, amely jelenleg 19,8 millió, 2o6o-ban már csak 13 millió lesz. A kilátások tehát nem valami rózsásak.

Hogy miért apad ennyire a lakosság? Elsősorban azért, mert a fiatal családokat jelenleg nem a gyermekáldás foglalkoztatja, hanem az anyagi biztonság ? valamint az azt elősegítő karrier, szakmai siker, ami könnyebben elérhető idegenben, mint Romániában. Szép hazánkban máris eyy-egy idős ember eltartása jut minden alkalmazottra, de rövidesen rákényszerül, hogy két öreget tartson el. Vagyis az ország aggnemházzá válik ? érthető, hogy a fiatal menekül belőle.

A vonat ablakából látható sok rombadőlt gyár ? rombadőlt családokat jelent. Vegyük észre végre!

A fejletlen régiókban laknak a legtöbben ? páldául Észak-Moldvában. S a fejlettekben a legkevesebben ? például a Bánságban és Arad vagy Hunayad megyében. Ez meg is látszik immár, mert például Temesváron öt épületből négyről hull le a vakolat ? nincs már aki rendben tartsa. Pedig azok csodálatos épületek voltak ? szecessziós paloták. Muszály veszni hagyni őket? Ki épít helyükbe hasonlót?

És azon is érdemes elgondolkozni, hogy az egész Európai Unióban nálunk a legnagyobb a gyermekhalandóság. 1ooo újszülöttből 8 nem éri meg az egyéves kort. Van, aki bizakodik, látva azt, hogy míg 2o15 májusában 14o kisgyermek halt meg, addig az idén májusban már csak 124. Vagyis javult a helyzet! De nem gondolnak arra, hogy az idén májusban kevesebben születtek! ? kevesebb volt a választék a halál számára.

Mit tehetnénk? Azt ajánlanánk a politikusoknak, hogy kevesebbet szónokoljanak, kevesebb cirkuszt rendezzenek ? s fogjanak végre hozzá a munkához. Mert ha nem, szép hazánk rövidesen temetőkertté válik. S jöhetnek az idegenek, a migránsok, hogy kezdjenek vele valamit.