Elfogadta rendkívüli ülésén Hargita megye tanácsa azt a Dacian Ciolo? miniszterelnöknek írt levelet, amelyben a medveproblémára hívják fel a kormányfő figyelmét, és támogatását kérik a jelenleg érvényben levő törvények módosításához.

A levélben rámutatnak, hogy a medveprobléma nem csak Hargita megyét érinti, hiszen Maros, Kovászna, Brassó, Buzău, Neam? és Beszterce-Naszód megye is az előírtnál nagyobb számú medvepopulációval rendelkezik. Az európai szabályozás nincs összhangban a sajátos romániai viszonyokkal, és módosítani kellene a vonatkozó törvényeket, mert emberéletekről van szó, valamint vadkárokról ? áll a levélben, amelyben a  kormányfő támogatását oly módon kérik, hogy lehetővé váljon a gyorsabb beavatkozás, illetve kárrendezés.

Többek között azt javasolják, hogy ha egy személy vadállat okozta sérülés nyomán munkaképtelenné válik, lehetőség legyen korai nyugdíjazásra vagy szociális juttatásra, valamint ingyenes kórházi kezelésre. Vadkár esetén pedig a tulajdonos fordulhasson közvetlenül kárfelmérő szakemberhez, és annak jelentése alapján, a polgármester láttamozásával együtt, továbbíthassák a kártérítési igényt a központi hatóságnak vagy az adott vadászterület kezelőjének, és a kérelmet elfogadható határidőn belül bírálják el.

A korábbi négyszeresére nőtt a Hargita megyei medvepopuláció, a problémát pedig kezelni kell – mutat rá Hargita megyei tanács közleménye.