Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács árnyékjelentést küldött az Európa Tanácsnak ahhoz a hivatalos jelentéshez, amelyben a bukaresti kormány a nyelvi charta romániai alkalmazásáról számolt be a strasbourgi székhelyű intézménynek ? tájékoztatott az MTI. A 70 oldalas dokumentum arról nyújt elemzést, hogyan alkalmazzák Romániában a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának igazságszolgáltatással és közigazgatással kapcsolatos cikkelyeit.

A kisebbségi nyelvhasználatra Romániában nincs költségvetési támogatás, világos alkalmazási normarendszer, nincsenek büntetési lehetőségek: mindez teret enged a hatóságok kisebbségellenes megnyilvánulásainak, amelyek sok esetben nem védik, hanem maguk sértik meg a nyelvi jogokat – állapítja meg az árnyékjelentés.

Vesna Crnic-Grotic, a nyelvi charta szakértői bizottságának elnöke arról tájékoztatta az EMNT-t, hogy az árnyékjelentést figyelembe vehetik a romániai jelentés elemzésénél a felügyelő bizottság novemberi ülésén.

Mint ismert, májusban az RMDSZ is bejelentette, hogy árnyékjelentést készít a nyelvi charta romániai ratifikálásakor vállalt kötelezettségek teljesítéséről. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is úgy vélekedett: a román kormány jelentése valótlanul fest kedvező képet a nyelvi jogok romániai biztosításáról.