Kedves hallgatóim, Stephen Hawking brit asztrofizikus szerint ? aki Albert Einstein óta a világ talán legismertebb ismeretterjesztéssel is magas szinten foglalkozó tudósa ? az emberi társadalomra, a Föld jövőjére a legnagyobb veszélyt a kapzsiság és a hülyeség jelenti, ezek következményeként pedig olyan globális problémák, mint a szennyezés meg a fegyverkezés.

Hogy ki mennyire nevezi hülyeségnek a Brexitet, vagyis a bit kilépést, az Egyesült Királyság minapi népszavazásos döntését az Európai Unió elhagyásáról: egyéni beállítottság kérdése. Mindenképpen óriási károkat okozott, már néhány nap alatt, Nagy-Britanniának is, az Európai Uniónak is, gazdaságilag, de főleg politikailag a bizonytalanság és instabilitás magvait elültetve, hogy fennkölten fogalmazzak.

Hétfői rádiós beszélgető műsorunkban már elmondtam, hogy véleményem szerint a brit népszavazás megingathatja a demokráciába vetett hitet is, hiszen ha teljesen demokratikus úton olyan döntések születhetnek, mint mondjuk ? a legklasszikusabb példával élve ? Adolf Hitler megválasztása német kancellárrá, vagy most Nagy-Britanniának ez a kiválása a világ eddigi legígéretesebb politikai konstrukciójából, akkor hogyan hihetjük, hogy a demokrácia a jó útra vezet?

Ám itt idéznem kell egy másik nagy brit személyiséget, Winston Churchill volt miniszterelnököt, aki amerikai és szovjet szövetségeseivel megnyerte a második világháborút: ?A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma ? nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik.? Tehát a demokráciánál, vagyis a közvetlen demokráciát jelentő népszavazásnál és a képviseleti demokráciát biztosító választásoknál, továbbá pedig ennek a politikai rendszernek olyan adottságainál, mint a hatalmi ágak függetlensége, a fékek és ellensúlyok alkalmazása ? egyelőre messze nincs jobb.

Csakhogy a népakarat kinyílvánítása a téjékozott emberek szavazata alapján kell hogy történjen, nem alapulhat félrevezetésen, népbutításon, gyűlöletkeltésen, az ösztönök felkorbácsolásán, ahogyan azt ? véleményem szerint ? a brit populista politikusok is elérték. Mint kiderült, sok brit fiatal azt sem tudta, mi az Európai Unió, s el sem ment szavazni ? hogy utána jajveszékelve bánja, amit tettek, és milliószámra gyűljenek az aláírások egy petícióhoz, amely mégis a bennmaradáshoz vezetne.

Kedves hallgatóim, nagyon sokat fogunk még hallani a Brexitről, lehetséges következményeiről, és valószínűleg nem fog szünetelni a világ humorának az áradata sem, amely a briteknek, személyesen David Cameron miniszterelnöknek azt az öngólját kíséri, hol kárörvendően, hol kétségbeesetten.

Igen, a humor kiváló oldószere az emberi ostobaságnak és a politikusok hatalmi gőgjének. És egyetemes: a humorral kicsit mindig magunkat is kicsúfoljuk, minden balgaságunkat, emberi esendőségünket. A Brexit humorából ? viccekből, karikatúrákból ? máris tekintélyes gyűjteményt lehetne összeállítani. A két kedvencem a következő. Az első: állítólag az angol fociszurkolók aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy az Izland elleni európa bajnoki mérkőzésüket 1-0- tól játsszák újra. (Ehhez azt tenném hozzá, hogy a játéka alapján Anglia másodszor is kikapna.) A második tréfa: támogatni fogom a Nagy-Britannia ellen meghirdetendő gazdasági bojkottot: nem vásárolok Rolls Royce gépkocsit. (Sem bankrészvényeket, de még golfütőt sem.)

A témára természetesen rámozdult a román média is, most önöknek a Caţavencii című kiváló élclapból válogatok, főleg olyan témájú poénokat, amelyek kapcsolatban vannak a hazai valósággal is.

A legjobb politikai szöveg a következő, a miniszterelnök mondja a fő pártok vezetőinek: ?Ronda dolog ez a Brexit, válsághelyzet van. El kell döntenünk, hogy most felébresztjük a londoni nagykövetünket, vagy várunk még két-három hetet, lássuk, hogyan alakul a helyzet.? Egy karikatúrán azt mondja valaki valakinek: ?- Engem elszomorított ez a Brexit… Felméred, hogy már ostobaság tekintetében sem vagyunk elsők?!? A legerősebb mégis az a szöveg, amit Klaus Iohannis szájába adnak. A lényege az, hogy David Cameron brit miniszterelnök megkérte államelnökünket, nehogy nyilatkozzék ezekben a napokban, mert ?mindenkinek jobb, ha a britek egy ideig elfelejtik, hogy az EU-ban románok is vannak?.

Amivel pedig befejezem, elnézésüket kérve, mivel politikailag rettenetesen inkorrekt ?móka?: félreérthetetlen faji hovatartozást jelző széles karimájú kalapban egy jellegzetesen bajuszos alak azt kérdi: ?Na, melyik akarja még, egyem a húsotokat, hogy kisegítsem az EU-ból??