Visszavonták az osztrák Holzindustrie Schweighofer fenntartható és felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványát (FSC? CoC) ? közölte a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács.

A közleményből kiderül: a minősítés visszavonására azt követően került sor, hogy a tanúsítványt kibocsátó Quality Ausztria nevű cég kibocsátói engedélyét május 29-én felfüggesztették.

Februárban már több civil szervezet és környezetvédelmi aktivista megkérdőjelezte az okirat érvényességét, többek közt azt rótták fel, hogy a Quality Ausztria nem konzultált a vállalattal szemben bírálatokat megfogalmazó környezetvédelmi szervezetekkel, és teljesen figyelmen kívül hagyta a médiában megjelent, a Schweighoferre nézve terhelő információkat is. A vádak szerint a Schweighofer törvénytelenül kitermelt fát is átvesz romániai fafeldolgozóiban, sőt bónuszrendszerrel ösztönzi a plusz famennyiséget szállító partnereit, ugyanakkor jogszabályt sértő rönkmérési módszert alkalmaz.

Az amerikai Environmental Investigation Agency környezetvédelmi civil szervezet egyik újabb jelentése szerint az osztrák cég a csernobili fertőzött erdőkből vágat fenyőt, amit Japánban értékesít, ahol házakat építenek belőle ? hívta fel a figyelmet Hans Hedrich, a fogarasi Neuerweg civil szervezet alelnöke. A civilek eddig három pert indítottak a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzemének engedélyeztetése miatt, ugyanakkor további három kereset benyújtását tervezik.