Az állami gondozásban lévő gyermekek 30%-a olyan gyógyszereket kap, amelyeket a pszihiátriai kezelések során írnak fel az orvosok.

A Gazeta Sporturilor szerkesztője, Catalin Tolontan oknyomozó riportja szerint a gyerekotthonok gondozói azért gyógyszerezik a gyermekeket, hogy könnyebben lehessen bánni velük, ne legyenek nyugtalanok. A cikkíró állítása szerint a gyermekek zömét csak felszínesen vizsgálta meg pszihiáter, hallgatta meg pszihológus. A Gazeta Sporturilor egy Brassó megyei gyerekotthon esetét ismerteti példaként. A lapnak a gyerekek iskolájának egyik tanára nyilatkozott, aki szerint a gyógyszerrel kezelt gyerekek folyton fáradtak, többször elaludtak az órákon.

Tolontan olyan esetről is tud, hogy a mindössze két éves, figyelem- és viselkedés-zavaros kisgyermeket gyógyszerezik pszihiátriai készítményekkel.

A tegnap közzétett oknyomozó riport botránygyanús, hiszen mint ismert a Hexipharma által elkövetett csalást ? azaz a fertőtlenítőszerek ezerszeres hígítását ? is az említett lap és szerkesztői hozták nyilvánosságra. Az országban több mint 19 ezer kiskorú nevelkedik állami gondozásban, közülük mintegy 5.500-an kapnak pszihiátriai gyógyszereket.