Az angolok praktikusak ? mindig azt nézik, hogy mi mennyibe kerül. Így a Brexitet is ? Angliának az Európai Unióból való kilépését is ? aszerint mérlegelik, hogy mit hoz a konyhára. Az első látható eredmény a font leértékelődése ? ami 15?20 százalékos lehet, de elérheti akár a 30 százalékot is. Jelenleg 1,46 dollárt adnak egy fontért, de Nagy-Britannia kilépése után 1,15 dollárt ha fizetnek érte. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióból való kilépéssel az angolok vagyonuk 30 százalékát kidobják az ablakon. Hát, normális ember nemigen csinál ilyesmit. Legfeljebb egy nacionalista, aki vakon követi a nemzeti ösztöneit. Egyebet sem lát, csak a nemzeti zászlót.

Sokminden zavarja a brit nacionalistát. Nem szereti azt, ha olykor Brüsszelben mondják meg, hogy mit kell tennie. Ő úgy tudja, hogy London a világ közepe. Ez pénzügyileg lehet hogy igaz is jelenleg, de ha Anglia kilép az EU-ból, s az EU-s befektetőkkel együtt távozik a tőke jelentős része is, akkor a brit főváros már nem lesz többé a gazdasági világ közepe. Ezért az angol közgazdászok 90 százaléka ellenzi a kilépést. A Nemzetközi Valutaalap is, és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési szervezet ? az OECD ? is ellenzi. Érdemes lenne meghallgatni őket.

Persze az ellenérvek is figyelemre méltóak. Ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, akkor többé nem áramlik ki a brit adófizetők pénze az országból az európai akciók támogatására. Továbbá nem lepné el többé Angliát az EU-ból érkező munkerő, ami miatt máris csökkentek a munkabérek. Mert Nagy-Britanniában dolgozik több mint 136.000 romániai, vagyis a romániai munkaerő 1,5 százaléka. De ott dolgozik a litván munkaerő 10 százaléka, a lett munkaerő 9 százaléka és a lengyel munkaerő 4 százaléka. Ez utóbbi szám szerint a legtöbb ? lengyelek uralják a brit munkaerőpiacot. De ki fogja uralni azt, ha az európaiakat kizárják? A migránsok tömege fogja uralni? Mert a munkát el kell végezni! Az olyan munkát is, amelyre az őshonos britek nem nagyon vállalkoznak.

Lám, milyen bonyolult a kérdés! Nem beszélve arról, hogy a skótok már többször is hangoztatták: ők nem lépnek ki az EU-ból. Ami azt jelenti, hogy újabb népszavazás lesz. Ezúttal Skócia függetlenségéről fognak szavazni.

És nemcsak az angoloknak rossz, ha kilépnek az EU-ból, hanem például Romániának is. Mivel állandóan késlekedik az EU-s pénzek lehívásával, hatalmas támogatástól eshet el, ha a Nagy-Britanniából származó összegek kimaradnak.

A kilépésről, nyilván, a brit állampolgárok döntenek holnap. A brit fiatalok nagyrésze az EU-ban maradás híve. Csakhogy ők nem nagyon járnak szavazni. Ezért a szavuk lehet, hogy nem fog hallatszani. Az idősöké viszont igen. Tehát a helyzet nem valami rózsás.